Wat is hoog gevoeligheid ?

Hoog gevoelige personen hebben een gevoeliger centraal zenuwstelsel waardoor ze intenser en gedetailleerder waarnemen dan een ‘gemiddeld sensitief’ persoon. Ze zijn gevoeliger voor zintuigelijke prikkels zoals kleur, geur, textuur en geluid maar ook emoties van anderen nemen ze sterker waar. Ongeveer 20 procent van de mensen heeft hoog gevoelige kenmerken. Hoog gevoeligheid is dus eigenlijk iets heel gewoons, het is een eigenschap en beslist geen stoornis of ziekte.

Last hebben van hoog gevoeligheid

Toch ervaren veel personen hoog gevoeligheid als een last. Allereerst krijgen ze vaak meer prikkels binnen dan ze kunnen verwerken waardoor zij zich al gauw overspoeld, gestrest en vermoeid voelen. Uiteindelijk kan dit leiden tot overspannen worden of een burn out. Wat hierbij vaak een rol speelt is dat hoog gevoelige personen erg goed zijn in het aanvoelen van anderen en geneigd zich aan te passen en zich té verantwoordelijk te voelen, al vlot ten koste van zichzelf.

Daarnaast herkennen hoog gevoelige personen hun gevoeligheid niet gauw bij anderen. Het ‘anders zijn’ loopt als een rode draad door hun leven, ook omdat ze van de buitenwereld vaak horen dat ze wel erg gevoelig zijn, emotioneel of snel ‘uit hun doen’. Ze kunnen zich daardoor een buitenbeentje voelen of eenzaam.

Wat coaching en therapie kan betekenen voor hoog sensitieve personen:

Met coaching wordt je je beter bewust van jouw hoog sensitiviteit. Je gaat beter begrijpen wat het specifiek voor jou betekent, welke mogelijk ‘negatieve’ invloed je omgeving op je had omdat je ‘anders’ was en waarom je niet gedijde in situaties waarin je overbelast raakte. Je leert goed te luisteren naar je lichaam en jouw gevoeligheid, die - als je ervoor openstaat - geen zwakte is maar een rijke informatiebron! Met deze informatie kun je je levenswijze leren afstemmen op een voor jou fijn prikkel niveau, vaak door wat meer de rust en het alleen zijn op te zoeken.

Daarnaast kan therapie helpen helen wat ten gevolge van je hoog gevoeligheid is ontstaan. Je eigenwaarde kan onder druk hebben gestaan door een gevoel van ‘er niet bij horen’. Negatieve overtuigingen kunnen worden getransformeerd naar een positief zelfbeeld en een teveel aan verantwoordelijkheid kan worden terug gegeven.